Vraag en antwoord
Opbrengst PV zonne-panelen
Om te kunnen berekenen of PV zonne-panelen voldoende opbrengst hebben of welke afmetingen nodig zijn, zijn er nogal wat gegevens nodig. Een website welke daarbij van dienst kan zijn als het gaat om Europese en Afrikaanse gebieden, is de site van het Joint Research Centre van de European Commission, welke het Photovoltaic Geographical Information System heeft opgezet.
Een groot voordeel van deze website is dat er rekening gehouden word met de geografische ligging en of het een geautomatiseerd zonvolgsysteem betreft.
Zeker zo interessant is om af en toe te kijken of de installatie nog het juiste rendement heeft, zeg maar, dat doet wat oorspronkelijk berekend is. Er zijn veel externe factoren die grote invloed hebben op de opbrengst van de installatie. Een boom die z'n takken tussen paneel en zon laat hangen, woestijnzand op het paneel (of andere vervuiling) enzovoorts enzovoorts. Als het zonlicht op een klein deel van een paneel belemmert wordt, dan kan de opbrengst van het hele paneel wel met 90% afnemen. Periodiek controleren is dan ook sterk aan te raden. Wil je de opbrengst vergelijken met anderen in de regio? Kijk dan op de diverse vergelijkingssites.
Dat gezegd hebbende, geven wij hieronder graag een aantal handreikingen om te komen tot een goede opbrengst van de installatie:
De opbrengst van het systeem
PV zonne-panelen zijn een populaire keuze geworden voor pandeigenaren en beheerders van de openbare ruimte die willen profiteren van duurzame energie en hun elektriciteitsrekening willen verlagen. Maar hoe bepaal je de opbrengst van panelen en waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste systeem? Puntsgewijs zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die van invloed zijn op de opbrengst.
1. Het vermogen van de zonne-panelen
Het vermogen van de zonne-panelen is een cruciale factor bij het bepalen van de opbrengst. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt (W) en hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de panelen kunnen opwekken. Bij het kiezen van zonne-panelen is het belangrijk om te kijken naar het vermogen per paneel en het totale vermogen van het systeem.
2. De efficiëntie van de panelen
Naast het vermogen is ook de efficiëntie van de zonne-panelen van belang. De efficiëntie geeft aan hoe goed de panelen zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer energie de panelen kunnen produceren. Let bij het kiezen van zonne-panelen dus op de efficiëntie om de opbrengst te optimaliseren.
3. De ligging en oriëntatie van de zonne-panelen
De ligging en oriëntatie van de zonne-panelen hebben forse invloed op de opbrengst. Zonne-panelen presteren het beste wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en een optimale hellingshoek hebben. Daarnaast is het belangrijk dat er geen schaduwval is op de panelen gedurende de dag. Zorg er dus voor dat de panelen vrij zijn van obstakels zoals bomen of gebouwen. Bereken de relatie tussen mogelijke orientatie en de opbrengst met de hierboven genoemde tool.
4. Het gebruik van een omvormer
Een omvormer is een essentieel onderdeel van een PV zonne-panelen systeem. De omvormer zet de gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd om in wisselstroom, die gebruikt kan worden in huis. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die geschikt is voor het vermogen en de efficiëntie van de zonne-panelen. Een goede omvormer kan de opbrengst van het systeem optimaliseren; een omvormer per paneel heeft daarbij onze sterke voorkeur. Dit voorkomt dat een niet of niet goed functionerend paneel (vanwege vogelpoep op een paneel bijvoorbeld) de gehele opbrengst van de installatie naar beneden haalt. Bij onze lichtmasten op zonneenergie gebruiken wij overigens geen omvormer maar een MPPT-tracker die de spanning opslaat in accu's. Reden hiervoor is dat ledarmaturen werken op een relatief lage gelijkspanning. Ga je dan het vermogen de energie uit de accu eerst omvormen naar 230V wisselspanning en vervolgens in het armatuur naar een lage gelijkspanning brengen, dan is het rendement van het systeem maar zo 25% lager.
5. Onderhoud en reiniging
Om de opbrengst van de zonne-panelen te behouden, is regelmatig onderhoud en reiniging nodig. Stof, vuil en bladeren kunnen zich ophopen op de panelen en de opbrengst verminderen. Zorg ervoor dat de panelen regelmatig (1x per jaar, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse) worden schoongemaakt en geïnspecteerd om maximale prestaties te garanderen.
Conclusie
De opbrengst van PV zonne-panelen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het vermogen en de efficiëntie van de panelen, de ligging en oriëntatie, het gebruik van een geschikte omvormer en regelmatig onderhoud. Bij het kiezen van zonne-panelen is het belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen om de opbrengst te maximaliseren en optimaal te profiteren van duurzame energie.