Nieuws van LEDlicht Nederland

Leveringsvoorwaarden ge-update (ALIB)

ALIB 2024Wij zijn als LEDlicht Nederland aangesloten bij de branchevereniging Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) en wij maken gebruik van de door de branche opgestelde voorwaarden. Per 1 januari 2024 zijn de nieuwe Algemene Voorwaarden Installerende Bedrijven (ALIB) 2024 van toepassing voor overeenkomsten tussen de ons en een zakelijke opdrachtgever.

Het betreft een geactualiseerde versie van de ALIB 2007 die inmiddels 17 jaar oud waren. Daarmee werd het hoog tijd voor een actualisatie. Deze nieuwe ALIB sluiten weer aan op de huidige wetgeving, waaronder ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

In grote lijnen gaan en gingen de bepalingen in de voorwaarden over:

 • Garantie;
 • Aansprakelijkheid;
 • Bedenkingstermijnen;
 • Wijzer van betalen;
 • Hoe u een klacht moet indienen.

Met de Algemene Leveringsvoorwaarden is duidelijk welke rechten en plichten die wij en u als zakelijke afnemer hebben.

Documenten

Derde leven voor Puntilla’s

Puntilla - Refurbisch detailNadat in 2011 de veelbesproken lichtlindes op het Hengelose Marktplein zijn verwijderd, is het plein voorzien van lichtmasten met Schréder Puntilla armaturen. Deze armaturen zijn in feite een soort spots met dien verstande dat de gele behuizing semi-transparant is en daardoor in het donker een licht gele gloed geven, iets wat er bijzonder uit ziet.

Nadeel van de oorspronkelijke armaturen is het hoge energieverbruik en de relatief korte levensduur van de lichtbronnen. Daarnaast was de sfeer op het plein op z’n zachts gezegd niet echt gezellig.

Marktplein Hengelo - Maluku sceneNa een tijdje brainstormen heeft LEDlicht Nederland met de Gemeente Hengelo in nauw overleg besloten om het in 2016 tot een pilot te laten komen en de bestaande armaturen om te bouwen met RGBW lichtbronnen zodat de sfeer beïnvloed kan worden. Daarnaast is de (draadloze) aansturing dusdanig ingericht dat politie en handhaving met en druk op de (virtuele) knop in geval van calamiteiten de verlichting op fel wit licht kan zetten.

We zijn er nog steeds trots op dat de Gemeente het aangedurfd heeft om dit innovatieve project tot wasdom te laten komen; in 2016 was DMX gestuurd gekleurd licht zeker nog geen gemeengoed. Zeker niet in combinatie met calamiteitenverlichting en dan ook nog eens draadloos aangestuurd.

Snapshot WetpleinInmiddels zijn we jaren verder en heeft het plein een metamorfose ondergaan. Hierbij zijn de masten met Puntilla’s vrijgekomen. Ze worden echter niet gerecycled, maar komen na de bouwvak te staan op het Hengelose project Wetplein. De stalen masten worden voorzien van een nieuwe coating en de armaturen omgeprogrammeerd voor de nieuwe posities.

Prachtige milieubewuste keuze en zo gaan de Puntilla’s een derde leven tegemoet. Zo blijkt maar weer: groen = doen

Uitgelicht project: Evolutietuin Universiteit Utrecht

Evolutietuin - drone aanzichtIn samenwerking met Limitec Helder Licht B.V. heeft LEDlicht Nederland de verlichting geleverd voor de nieuwe Evolutietuin 'in wording' op de Campus van de Universiteit Utrecht. De verschillende fractalen worden, subtiel en passend bij het moment van de dag en seizoen, uitgelicht met SubtleLight armaturen die zijn voorzien van RGBWw lichttechniek.

Aangestuurd middels onze SmartCity Control. Of is het beter om die voor dit project om te dopen tot SmartNature Control?

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de Universiteit.

In onderstaande video zijn drone beelden te zien van dit bijzondere project in wording:

Uitgelicht product: Poefje XL

Poefje XL Cortenstaal - RGBWSamen met Het Lux Lab heeft LEDlicht Nederland voor de Gemeente Hengelo (Ov.) een alternatief ontwikkeld voor de 'traditionele' bolderarmaturen. Doel was om niet alleen licht te brengen, maar vooral ook extra sfeer en beleving op het middenterrein van de nieuwe markt. De Poefjes XL zijn uitgevoerd in cortenstaal en voorzien van DMX-gestuurde RGBW-verlichting.

Het resultaat zijn statige, vandaalbestendige, objecten die perfect opgaan in de omgeving die gemoedelijk licht brengen en bezoekers aanmoedigen om plaats te nemen op de omliggende bankjes. Daarnaast is inmiddels gebleken dat ze gebruikt worden als soort van statafels.

De lichtkleuren variëren van 'ademend wit' in de reguliere situatie (varianten van gemoedelijk wit licht, afhankelijk van het tijdstip) of uitgesproken op speciale momenten.

Bent u ook geïnteresseerd in de Poefjes XL? Neem dan gerust contact op met ons of Het Lux Lab. Bent u op zoek naar andersoortige speciale verlichtingsobjecten? Kijk dan eens naar onze maatwerk lichtmasten.

Poefjes XL - achtergrond met beren en TelgenflatPoefje XL - ademend wit - vroege avondPoefje XL Cortenstaal - Dagbeeld

Marktplein Hengelo opgeleverd

Bouwteam Markt Hengelo (foto Carolien Abbink)Afgelopen weekend werd het door OKRA landschapsarchitecten ontworpen nieuwe Marktplein in Hengelo feestelijk geopend. En gisteren - tijdens de Dag van de Binnenstad 2023 in Hengelo - al de eerste prijs binnen: Gemeente Hengelo is door het Platform Binnenstadsmanagement verkozen tot de meest inspirerende binnenstadsproject van 2023 in de categorie Samenwerking.

Het nieuwe marktplein is klaar en dat werd groots gevierd! Het ontwerp van het marktplein is in co-creatie met Hengeloërs ontstaan. Daarom werd de openingsweekend van het plein ook door Hengelose evenementenorganisaties, verenigingen, winkeliers, horeca en andere partners verzorgd. Wat heeft Hengelo een hoop te bieden, als culturele, sociale, culinaire en gastvrije stad!

Marktplein Hengelo 2023Het marktplein is van een kaal plein getransformeerd naar een groen ‘doe plein’ met meer ruimte voor water én mooie innovaties. Onder het plein ligt namelijk een ‘stormharvester’, dat is één oplossing om regenwater op het plein op te kunnen slaan én te hergebruiken. Dus onder het plein wordt water opgeslagen wat het groen op het plein weer van voeding voorziet. Deze oplossing zorgt ook nog eens voor verkoeling op warme dagen. Als dat niet innovatief is! En dan is er nog de vijver, het leefgebied van de Hengelose beren. Waterplanten zuiveren op een natuurlijke manier het water in deze vijver.

Wij zijn er als LEDlicht Nederland trots op dat wij mede vorm hebben mogen geven aan deze prachtige oase in de binnenstad. Samen met alle partners in het bouwteam: Gemeente Hengelo, OKRA landschapsarchitecten, ACO Group, Koninklijke Ginkel Groep, Heijmans Infra, Yalp | Sport- en Speeltoestellen, Doeschot B.V., Mulder Aannemersbedrijf, Code Oranje / Moes infra , Het Lux Lab, SWB Hengelo, De Zwarte Hond, ROC van Twente, Hogeschool Saxion, Techniekhuis Twente , Marc Stet, Tonny Lucassen, Biotop zwemvijvers & eco-zwembaden en Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek.

Belevingsverlichting

Lees meer...

Uitgelicht project: Gevelverlichting Station Apeldoorn

Klassieke verlichting Station ApeldoornOnlangs leverden wij een aantal klassieke armaturen ter vervanging van de bestaande exemplaren aan de voorgevel van Station Apeldoorn.

De bestaande wandsteunen zijn geheel gerenoveerd, maar de armaturen zelf waren helaas in een dermate slechte staat dat deze niet meer te hersteld konden worden en zijn vervangen door exemplaren van onze partner DE NOOD B.V. type Leidsche Kap en voorzien van onze NU-LED met tube in de lichtkleur 2.700 Kelvin en een hoge mate van kleurechtheid (CRI), aangestuurd een efficiënte SR-driver.

De stationsgevel ziet er, zowel in dag- als nachtbeeld, weer prachtig uit, met respect voor de historie. Als kers op de taart is het energieverbruik en de kosten voor beheer en onderhoud flink gedaald.

Meer lezen over station Apeldoorn en haar rijke historie? Dat kan op de Wiki pagina.

Realisatie: Van Dorp Zevenaar

Potloodbrug

Potloodbrug Slangebeek Hengelo - dagbeeldIn de noordelijke wijk Slangenbeek in Hengelo, vind je de zogenaamde 'Potloodbrug. De door Graça de Andrade ontworpen fietsbrug heeft deze naam te danken aan de uitsteeksels die een beetje op potloden met gum lijken. De gekeurde masten waren tot voor kort voorzien van PL-verlichting.

De energie inefficiënte PL-L lichtechniek ging met enige regelmaat stuk. Enerzijds omdat dit soort lichtbronnen een beperkt aantal branduren heeft en anderzijds omdat trillingen in de brug ook niet bevorderlijk zijn. Daarnaast waren de 'gummetjes' (tubes) verkleurd en uitgehard door UV-invloeden.

LEDlicht Nederland heeft in opdracht van Dynniq vervangende lichtechniek ontwikkeld. De bestaande lichttechniek is in zijn geheel vervangen door led; warmwit licht met een goede kleurechtheid (CRI) en voorzien van thermische beveiligingen ter bescherming van de led in geval van extreme omstandigheden. Verder zijn de tubes vervangen vervangen, vanzelfsprekend zijn ze nu UV-bestedig en weer maagdelijk wit. De ombouwsets zijn dusdanig geproduceerd dat alles 1-op-1 vervangen kon worden. Zo ziet de brug er ook in de avond weer veilig, gezellig en zoals bedoeld door mevrouw De Andrade uit. En niet vergeten met een lager energieverbruik en lagere kosten voor beheer & onderhoud.

Verlichte route Hengelo

Potloodbrug Slangebeek Hengelo - avondbeeldOverigens zijn in Hengelo een aantal bijzondere (kunst) werken en objecten te vinden die de moeite waard zijn om in de schijnwerpers gezet te worden. De gemeente Hengelo heeft deze daarom op een bijzondere manier aangelicht.

Omdat ze ook de moeite van het bekijken waard zijn, ook in het donker, hebben zijn ze voor je in kaart gebracht.

Kijk voor meer informatie, leuke plaatjes en een fietsroute in deze .pdf.

Uitgelichte opdracht: ODG Lintjesweg Sittard-Geleen

Document Lintjesweg - Sittard GeleenNieuw in opdracht: solar verlichting ten behoeve van de nieuwe onderdoorgang (ODG) aan de Lintjesweg in de gemeente Sittard-Geleen.

De onbewaakte spoor overgangen (Niet Actief Beveiligde Overwegen, NABO) worden vervangen door onderdoorgangen ter verbetering van de veiligheid.

Er worden aan de Lintjesweg in totaal acht SunnyMoon Solar lichtmasten geplaatst en twee SunnyMoon Play Solar masten die bedoeld zijn om de armaturen in de ODG te voorzien van energie.

Productcategorie: SunnyMoon Solar
Realisatie: JWR Elektrotechniek

Wat is er gevaarlijk aan een NABO? Onderstaande bijvoorbeeld:

Deze beelden zijn opgenomen in Sittard-Geleen

Afstandsbeheer SmartCity

Remote SmartCity - iPhoneSedert een aantal jaren levert LEDlicht Nederland SmartCity installaties die het mogelijk maken om op lokaal niveau, met behulp van een app, verlichting te besturen. Meestal is dit DMX-gestuurde RGBW belevingsverlichting om op speciale dagen extra sfeer te brengen & veiligheidsverlichting (SafetyControl) die bediend kan worden door bijvoorbeeld handhaving en politie in geval van calamiteiten.

De keuze voor bediening op lokaal niveau was een bewuste om de kans op misbruik door hackers en andere onbevoegden tot een minimum te beperken. Wij vinden dat belangrijk, maar onze opdrachtgevers zeker ook.

Vanaf eind februari kunnen wij onze SmartCity Control kasten uitrusten met de optie om afstandsbeheer op een veilige manier mogelijk te maken. Bestaande installaties kunnen ge-upgrade worden.

De bestaande SmartCity installaties worden op dit moment in de basis bediend middels een (web)app op de telefoon mbv. het lokale WiFi netwerk. De ‘normale’ SmartCity Control kasten zijn voorzien van een router met 4G verbinding; de SmartCity Control Basic installaties beschikken alleen over WiFi.

De nieuwe oplossing geeft ons de mogelijkheid geeft om afstandsbeheer te doen en dat op een uiterst veilige manier. Dat laatste klinkt als een open deur, maar de meeste routers zijn ofwel van Chinees (cs) fabricaat of hebben de (VPN) servers in bijvoorbeeld Rusland staan. Dat moet je niet willen. We hebben veel getest en soms lijkt het allemaal Europees, maar dat is het uiteindelijk niet. Even los van de bediening waar je vaak zo’n beetje ingenieur voor moet zijn en dat terwijl ons devies is 'Keep it simple!'

Lees meer...

Specials Weeshuispassage Zwolle

Weeshuispassage Zwolle - op locatieEind juni 2020 kreeg onze partner DE NOOD van Lichtplanners uit Heemstede de vraag of zij in staat zijn om armaturen op maat te produceren, welke door een architect zijn ontworpen voor de vernieuwing van de Weeshuispassage in Zwolle. Laat dit nu net iets zijn waar DE NOOD in uitblinkt: het vervaardigen van unieke lichtobjecten, op maat en van uitmuntende kwaliteit.

Ontwerp en productie

Na het in kaart brengen van de exacte vraag is de tekenkamer aan de slag gegaan met het vertalen van het ontwerp naar een concepttekening. Na een aantal aanpassingen volgde goedkeuring en zijn we samen aan de slag gegaan met het produceren van dit unieke armatuur. De specials zijn voorzien van led modules in de lichtkleur 2.000 Kelvin. Onlangs zijn de armaturen ter plaatse gemonteerd.

Weeshuispassage Zwolle - werkplaatsWeeshuispassage Zwolle - werkplaatsWeeshuispassage Zwolle - werkplaats

 

 

 

 

Lees het originele bericht over dit project op de webpagina van onze partner.

Lees meer...

Draadloze dimming in de utiliteitsbouw

Sample settings MasterConnectVoor de professionele markt hebben wij de optie toegevoegd om bepaalde armaturen te kunnen voorzien van MasterConnect drivers die geschikt zijn voor draadloze aansturing en dimming. Ideaal voor bestaande utiliteitsbouw waar geen extra bedrading aanwezig is voor dimming. Door het toevoegen van dit type driver, ontstaan de volgende extra opties:

 • Draadloze dimming per armatuur, ruimte, zone of gebouw, al naar gelang de wens.
 • Uitlezen energieverbruik
 • In de toekomst eenvoudig aanpassingen doen aan de indeling en lichtniveau's

Het dimmen en schakelen geschied met behulp van draadloze schakelaars. Deze schakelaars hebben ook geen elektrische voeding nodig, dus zijn op willekeurige posities te plaatsen. Het toevoegen van dit type driver is uitermate schikt voor onze DownLED downlighters.

De drivers worden 'af fabriek' ingesteld op een maximaal en minimaal vermogen. Vervolgens worden ter plekke de gewenste instellingen en koppelingen gemaakt middels bluetooth. Na het inbedrijf nemen van de installatie gaat verdere communicatie via beveiligde Zigbee verbindingen.

Tot slot kunnen met dit type drivers ook tunable white armaturen bediend worden. De instellingen (op welk tijdstip is welke lichtkleur en intensiteit gewenst) worden on-site ingesteld of met behulp van een gateway in de Cloud.

Gecertificeerd partner CityTouch

LEDlicht Nederland- Partner CityTouchWist u dat: LEDlicht Nederland gecertificeerd partner van CityTouch Ready is?.

Het CityTouch Ready partnerprogramma is beschikbaar voor gecertificeerde armaturenleveranciers. Iedere leverancier die CityTouch Ready partner wil worden, dient een certificeringsproces te voltooien om te verzekeren dat alle CityTouch Ready-armaturen werkelijk plug-and-play zijn en hetzelfde gebruiksgemak leveren.

CityTouch Ready-armaturen vormen een plug-and-play-oplossing waarmee u kunt opwaarderen naar led's en tegelijk kunt opwaarderen naar connected verlichting. De armaturen kunnen automatisch zichzelf in bedrijf stellen en hun locatie bepalen.

In de praktijk betekend dit dat wij het gros van onze armaturen voor de openbare ruimte af fabriek voorzien kunnen van CityTouch componenten die het beheer op afstand van de geïnstalleerde lichtmasten via het internet mogelijk maken. Of ze hier, future-proof, op kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld door het toepassen van SR-drivers en Zhaga connectoren aan de buitenzijde van de armaturen.

Lees meer over de voordelen van CityTouch op de productpagina.

Circulaire verlichting

Circulaire economie in overzichtDuurzaamheid staat bij alles wat we doen bij LEDlicht Nederland hoog in het vaandel. Zo gebruiken wij zo weinig mogelijk kunststoffen, verpakken we de producten in onbedrukt karton en ontwerpen we alles met het oog op een zo lang mogelijke levensduur en zo laag mogelijke kosten voor beheer en onderhoud.

Daar waar mogelijk worden er zoveel mogelijk schroefverbindingen gebruikt zodat bij einde levensduur de materialen zo goed mogelijk gescheiden kunnen worden en daar waar mogelijk hergebruikt. Is hergebruik niet mogelijk, dan is verantwoorde recycling eenvoudig. Bijkomend voordeel van schroefverbindingen is uiteraard tevens dat componenten bij eventuele storingen goed uitwisselbaar zijn.

Verder worden zoveel mogelijk lokale componenten ingekocht, geproduceerd en geassembleerd.

Met het oog op duurzaamheid zijn wij voorstander van hergebruik van bestaande armaturen als men wil verledden. Uiteraard alleen als ze technisch nog in goede staat verkeren en het armatuur zich leent voor ledtechniek. Is hergebruik niet mogelijk, dan is goed om te weten dat het gros van onze armaturen gemaakt worden van geëxtrudeerd en geanodiseerd aluminium. Het geëxtrudeerde aluminium kent een zeer hoge corrosiebestendigheid en wordt meestal ongecoat toegepast. Dit maakt het uitstekend geschikt voor re-use doeleinden. Om het hergebruik te borgen neemt LEDlicht Nederland de armaturen bij einde levensduur graag retour.

Met circulair bedoelen wij overigens niet het huren van verlichting of zoals sommigen het noemen 'light as a service'. Wij zijn geen bank, financieren niet en denken bovenal dat huren of leasen voor de klant uiteindelijk niet goedkoper is (of beter voor het milieu).

Over de circulaire economie in zijn algemeenheid heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in januari 2018 een lezenswaardige beleidsstudie gepubliceerd welke te lezen is via onderstaande link

Werkzaamheden Burgemeester Jansenplein

Burgemeester Jansenplein in uitvoeringWerk in uitvoering: Burgemeester Jansenplein Hengelo

Het Hengelose Burgemeester Jansenplein wordt volledig nieuw ingericht als Evenementenplein. We zijn er trots op om hier als lokaal bedrijf een bijdrage aan te mogen leveren.

De algemene verlichting, grondspots, Hengeloërtjes, vlaggenmasten, detailverlichting en de verlichting van de fonteinen zijn straks aan te sturen middels de SmartCity Control. Alle verlichting is uitgevoerd in RGBW waardoor op speciale momenten het plein toepasselijk gekleurd kan worden.

Onderstaand is een leuk filmpje te zien over de werkzaamheden, inclusief toelichting van Joop Nijenhuis (programmamanager) en Theo Kupper (directievoerder).

Meer algemene informatie over de slimme aansturing: SmartCity Contol

Coronavirus: continuïteit leveringen en maatregelen

Vlag NederlandVoor wat betreft de verspreiding van het COVID-19 Corona-virus, is onze eerste bezorgdheid uiteraard de gezondheid van u en onszelf. Vanzelfsprekend is ook de continuïteit van onze dienstverlening van belang. Wij vinden het zeer belangrijk dat we verantwoord met elkaar kunnen blijven werken en hebben daarvoor een protocol opgesteld.

Wij volgen de laatste richtlijnen op de voet en nemen gepaste acties om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Op dit moment is er nog weinig rechtstreekse impact op onze dienstverlening, met name omdat wij voldoende halffabricaten op voorraad hebben en de productie grotendeels in Nederland plaatsvindt. Wel kan het zijn dat, gezien de situatie, de levertijden soms wat uitlopen.

Qua interne en externe besprekingen proberen we dit zoveel mogelijk tot het hoogst noodzakelijke te beperken. Vanzelfsprekend blijven we telefonisch en per email bereikbaar. Indien gewenst dan kunnen we besprekingen via bijvoorbeeld Skype of Zoom laten verlopen.

Let goed op uzelf en uw naasten!
Blijf gezond!

Met vriendelijke groeten,

LEDlicht Nederland & LEDlicht Engineering

Herinrichting Industrieplein Hengelo

Industrieplein Hengelo - Purple Rain [foto: Johan de Jong]Het Industrieplein in Hengelo is zo goed als klaar! Tussen Station Hengelo CS, Poptempel Metropool en VDL Energy Systems is een prachtige skatebaan aangelegd, de Veldbeek loopt over het nieuwe plein en er is een nieuwe Kiss & Ride en taxistandplaats ingericht.

Het plein is nu nog een beetje kaal, maar daar komt verandering in. Jonge bomen zijn net geplaatst en die zullen het plein in de toekomst omtoveren in een groene oase.

Skatelab

Het Skatelab is jaren bezig geweest met een initiatief om een centraal skatelandschap in Hengelo te realiseren. Dat is gelukt! Het Industrieplein wordt the place to be voor alle skaters en BMX-ers in de regio. In Hengelo bestaat deze subcultuur al sinds midden jaren ’70. Samen met Amsterdam stond Hengelo aan de basis van het skaten in Nederland. En nog steeds zijn er veel enthousiaste skaters, jong en oud. Dit komt allemaal samen op het Industrieplein!

SmartCity

Lees meer...

SunnyMoon Play solar

SunnyMoon Play Amsterdam Nieuw West in combi met een Yalp FONOOnze SunnyMoon solar lichtmasten worden al sedert 2012 succesvol ingezet langs wegen, in natuurgebieden, op parkeerplaatsen en bijvoorbeeld rondom sluizen.

Inmiddels is er ook een SunnyMoon Play solar leverbaar. Deze versie is bedoeld om een elektrische voeding te leveren aan externe apparatuur. Of het nu een interactief speeltoestel betreft, een waterpomp, een toegangspoort, de mogelijkheden zijn veelzijdig.

Ook interesse in een dergelijke oplossing? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Productinformatie: SunnyMoon Play solar

Eerste Rotterdamse CrossCover

DockLight UV - Rotterdam | foto: HeijmansVoetgangers kunnen aan de Rotterdamse Mariniersweg in het donker veiliger oversteken door een nieuwe witte markering dat door middel van een DockLight wit-UV armatuur wordt aangelicht. Bouwbedrijf Heijmans en LEDlicht Nederland ontwikkelde een Fluorescerend zebrapad met speciaal armatuur, genaamd CrossCover, voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

In de donkere uren verlicht het Docklight wit-UV armatuur de gemarkeerde oversteek. De automobilisten wordt hierdoor tijdig geattendeerd en de voetganger voelt zich gezien.

De reacties van bewoners zijn erg positief. Niet alleen voetgangers, ook automobilisten geven aan de
verkeerssituatie als veiliger te ervaren. Gemeente Rotterdam heeft van haar bewoners een flink aantal verzoeken voor een lichtgevend zebrapad op andere plekken in de stad gekregen. Dat is natuurlijk heel positief!

Met CrossCover creëren we een veilige en daarmee gezondere leefomgeving.

Voor meer informatie zie onderstaande linkjes:
- productpagina Heijmans
- productpagina LEDlicht Nederland

Led-licht is nog maar het begin

Tips van JanLed heeft een revolutie binnen de openbare verlichting op gang gebracht. Die gaat verder dan alleen het vervangen van lampen, zegt directeur Jan Wassink van LEDlicht Nederland.

Nog niet zo lang geleden kenden straatlantaarns slechts twee standen: aan en uit. Het licht was oranjekleurig. Omdat de openbare ruimte als onveilig werd ervaren, is men later massaal overgestapt op wit licht. Dankzij LED is dat licht een stuk energiezuiniger geworden. Voor gemeenten een aantrekkelijk idee, want zo kunnen ze kosten besparen. Toch heeft led–licht soms ook een schaduwzijde. Letterlijk. Het zorgt weliswaar voor helder licht onder de armaturen maar daaromheen kan het donker zijn, legt Jan Wassink van LEDlicht Nederland uit. ,,Vergeleken met de oude situatie, toen er strooilicht was, betekent dat de verkeersveiligheid fors achteruitgaat. Rekentechnisch lijkt het lichtniveau op straat in orde, maar in de praktijk valt dat tegen. En er wordt vaak niet actief op gecontroleerd.”

Overbodige led-verlichting

Het vervangen van lampen door led-licht is slechts een begin, vindt Wassink. Het gaat om het grotere geheel. Past de armatuur bij een bepaalde situatie of niet? Schijnt de straatverlichting bijvoorbeeld in slaapkamers van de bewoners, dan moet er iets gebeuren. ,,Vroeger was een armatuur niet meer dan een kegel met een kapje, die je niet kon richten. Dat laatste is nu wél mogelijk. Sommige gemeenten kiezen voor de goedkoopste oplossing. De bestaande armatuur krijgt led-verlichting, die gedeeltelijk wordt afgedekt om lichtschijnsel in de slaapkamer te voorkomen. Er brandt dus licht dat eigenlijk niet mag branden, terwijl led is bedoeld om energie te besparen. Dat is jammer. Het past niet bij een gemeente die graag een smart city wil zijn. Je kunt het vergelijken met elektrisch rijden op stroom die in een kolencentrale is opgewekt.”

Lees meer...

Flow of Innovation

Als je onlangs op Kennispark Enschede bent geweest dan is het je vast opgevallen, de lichtmasten langs het Innovatiepad.

In de ochtend en avond draaien verschillende video's over de pixel gestuurde lichtmasten. In de nacht is de beweging er uitgehaald en fungeren ze als staafthermometer.

More to come!

The Flow of Innovation: een pad vol energie. Als een glinsterende band reist de Stroom van Innovatie 1100 m door het innovatieve landschap van Enschede. Het vormt een snelle en gemakkelijke verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het treinstation Enschede Kennispark en de Universiteit Twente. Haar primaire functie is echter als een ontmoetingsplaats waar grensverleggende herkenningspunten en de meest recente innovaties je uitnodigen om te stoppen en je af te vragen en je te ontspannen op het pad zelf of in het omliggende park.

Meer informatie over het project en haar partners is te vinden op de website van 'Flow of Innovation'; algemene publieksinformatie is te vinden op de website van Tubantia.

Lichtkrant januari 2019

Lichtkrant januari 2019Samen met onze partner op het gebied van klassieke openbare verlichting, DE NOOD Group, hebben wij een Lichtkrant laten maken die deze maand is verzonden. In de krant is ruime aandacht voor recent opgeleverde projecten en komen vooral klanten, ontwerpers en gebruikers aan het woord.

Heeft u hem gemist? Door op nevenstaande foto te klikken kunt u hem digitaal inzien.

Leest u liever de papieren editie? Neem dan even contact op en we sturen hem u per post toe of brengen hem bij gelegenheid persoonlijk langs.

Magazine074

Cover Magazine074 - 1e editie 2018Vanaf vandaag valt de eerste uitgave van 2018 op de mat!

In deze editie lees je het verhaal van Jan Wassink, eigenaar van LEDlicht Nederland. Met zijn bedrijf is hij bezig om een nieuwe productlijn voor innovatieve led-armaturen op te zetten.

In 'De Ondernemer' gaan we in gesprek met BOEi, de eigenaar van het terrein van Hazemeijer Hengelo - evenementenlocatie, kantoorruimte en vergaderlocatie. Wat zijn de toekomstplannen voor deze locatie?

Daarnaast spreken we met makelaars Bob Sanders en Steven Elst. Zij geven de ins & outs van de Hengelose woningmarkt, hoe staat het er op dit moment voor?

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de uitgave hier online lezen.

Bron: Magazine074

SmartCity safety control

SmartCity safety controlNa een ruime periode van testen en monitoren van pilot projecten, introduceren wij met trots onze calamiteiten app die het mogelijk maakt voor politie, handhaving en andere belanghebbenden om de openbare verlichting te kunnen schakelen naar een maximaal niveau (omgekeerd dimmen). Indien er (RGBW) belevingsverlichting aanwezig is, dan zal tevens naar een helder witte kleur geschakeld worden. Hierdoor ontstaat maximaal zicht in die situaties dat extra borging van de veiligheid vereist is.

In de lijn van ons gedachtegoed 'keep it simple', is de bediening van de app zeer eenvoudig. De app op de smartphone beschikt slechts over één knop: schakelen naar calamiteitenverlichting of juist niet. De app maakt automatisch verbinding met verlichting in de directe omgeving. Er hoeft daarom niet gekeken te worden in welke zone men zich bevind en er hoeft ook geen contact te zijn met bijvoorbeeld de meldkamer; belangrijk als elke seconde telt.

Lees meer...

Verwarring met ledlightnederland.nl

Per 1 januari 2017 heeft LEDlicht Nederland de (domein)naam ledlightnederland.nl overgenomen.

Gebleken is dat soms verwarring ontstond bij (potentiële) klanten, leveranciers en andere belanghebbenden voor wat betreft de handelsnamen, website en e-mailadressen, vandaar dat in goed overleg overeen is gekomen dat v/h ledlightnederland BV haar activiteiten onder een andere naam voortzet en haar domeinnaam aan ons heeft overgedragen.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan staat het u uiteraard vrij om contact met ons op te nemen.

 

LEDlicht Nederland: beleving, duurzaamheid & innovatie. 

Introductie DirectLUX op Dag van de Openbare Ruimte

De DirectLUX led module is bedoeld voor toepassing in armaturen voor de openbare verlichting. Met de module kan op een relatief eenvoudige en goedkope manier licht in de openbare ruimte gebracht worden op een dusdanige wijze dat verblinding tot een minimum beperkt is.DirectLUX op Dag van de Openbare Ruimte

Leverbaar met asymmetrische optieken, in diverse lichtkleuren, standaard dim- en regelbaar middels diverse systemen. Of dat nu met behulp van een afvallende voeding wordt gerealiseerd of door montage van een lichtregeling van derden, dat is ons om het even. DirectLUX led inbouw module voor de openbare verlichting heeft de volgende kenmerken:

 • Plug & play
 • Lichtkleuren 2.700K, 3.000K of 4.000K
 • Lichtstroom 1.100 tot 4.500 lumen
 • Standaard dimbaar
 • Standaard anti-glare
 • Optie asymmetrische afscherming

De DirectLUX module wordt in Nederland exclusief verkocht via onze partner DE NOOD Group. Bezoek stand 3.3.50 op de dag van de openbare ruimte in Utrecht en laat u verrassen!

Samen kun je alles, alleen kun je niets

Nieuwsbrief DE NOODOnze partner DE NOOD Group schreef een leuk stukje in haar nieuwsbrief over de fijne samenwerking:

'Eigenlijk zijn het allemaal mooie projecten'

Deze maand spraken wij voor de rubriek ‘Aan het woord' met Jan Wassink, eigenaar en directeur van LEDlicht Nederland, één van onze leveranciers van led oplossingen.

Al geruime tijd werken LEDlicht Nederland en DE NOOD samen. "Van huis uit is De NOOD producent van duurzame armaturen en LEDlicht Nederland van hoogwaardige lichtoplossingen", zo begint Wassink. "Een gezamenlijke klant wees ons er jaren geleden op dat het wellicht interessant is om elkaars sterke kanten te combineren. De rest is geschiedenis."

Producten

LEDlicht Nederland heeft ledproducten voor de armaturen van DE NOOD ontwikkeld. Eén daarvan is de duurzame NU-LED. "De NU-LED is leverbaar als directe- of indirecte lichtbron en in diverse lichtkleuren (gezellig wit (2.700K), amber, vleermuisvriendelijk, colorshifter of RGBW). Daarnaast worden gezamenlijk led ombouwsets ontwikkeld voor armaturen van derden."

Mooiste project

Vele projecten van DE NOOD zijn inmiddels al voorzien van producten van LEDlicht Nederland. "Denk aan bijvoorbeeld de binnensteden van Assen, Vught, Bergen op Zoom, Den Haag, Borsele." Maar de vraag welk project er nou echt uitspringt vindt Wassink lastig te beantwoorden. "Je bent snel geneigd om die projecten tussenuit te vissen die heel uitzonderlijk zijn. Zoals de lichtzuilen voor Sneek of de LEDsert DN1 ombouwset voor Bergen op Zoom of een ontwikkel traject voor de Efteling, maar eigenlijk zijn het allemaal mooie projecten. DE NOOD heeft een mooie klantenkring en mag de verlichting op schitterende locaties verzorgen.

Lees meer...

Adreswijziging LEDlicht Nederland

Oosterveldsingel 3 [stand 20-03-2016]Vanaf 1 april zijn wij te vinden op een nieuwe locatie; op bedrijventerrrein Het Oosterveld in Hengelo.

Onze nieuwe adresgegevens zijn:

LEDlicht Nederland BV
Bedrijventerrein Het Oosterveld
Oosterveldsingel 3
7558 PJ  HENGELO
 
Het telefoonnummer en de overige gegevens blijven ongewijzigd.
 

Meertalige informatie en documentatie

Meer en meer weten onze producten de weg te vinden naar het buitenland. Ter ondersteuning van onze klanten, importeurs en andere belanghebbenden is onze bedrijfsinformatie en de documentatie van een aantal van onze producten in diverse talen beschikbaar gemaakt.

Op zoek naar specifieke informatie of relevante referenties? Neem gerust contact met ons op, de kans is groot dat wij u kunnen helpen.

Jaarwisseling wordt locatie wisseling

We zijn er uit!

LEDlicht Nederland gaat samen met KTR Benelux onder één dak wonen. Op 1 juli aanstaande gaat op het Hengelose bedrijventerrein Oosterveld de schop in de grond. Fraaie, goed te bereiken locatie en zoals u van ons mag verwachten, zal de huisvesting duurzaam worden uitgevoerd.

We hopen na de jaarwisseling het nieuwe pand te kunnen betrekken. 

De echte winst van MVO beleid

TOM Magazine - De echte winst - scoren met MVOIn het april nummer van TOM Magazine is aandacht besteed aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in economisch lastige omstandigheden.

In de TOM's reportage komen de ondernemers Marcel de Groot (De Groot Installatiegroep) en Jan Wassink (LEDlicht Nederland) aan het woord over hoe zij invulling geven aan MVO beleid binnen de respectievelijke organisaties en of dit beïnvloed wordt door de economische omstandigheden.

Beide bedrijven zijn lid van het PactMVO Hengelo, een locale organisatie waar zich op dit moment een kleine 90 bedrijven bij hebben aangesloten en bijgestaan wordt door coördinator Yvon Wille-Ruijter.

Onderstaand kunt u TOM's reportage downloaden en lezen.

   

Ambassadeur FC Twente, Scoren met Werkgevers

Logo FC Twente, scoren in de wijkFC Twente heeft als fundament van haar bestaan 3 belangrijke pijlers, Voetbal, Ambiance en Solidariteit. Vanuit de pijler Solidariteit heeft Stichting FC Twente, scoren in de wijk, in de loop der jaren diverse sociaal maatschappelijke projecten met succes uitgevoerd.

Het project 'Scoren met werkgevers' is een initiatief van Stichting FC Twente, scoren in de wijk en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Instituut Gak. Het project is medio 2012 van start gegaan en loopt minimaal tot eind 2013.

In 'Scoren met werkgevers' slaan werkgevers uit Twente de handen ineen tegen werkloosheid. Door het creëren van een MVO-netwerk van bedrijven uit de regio worden stageplekken en uiteindelijk banen beschikbaar gesteld aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

LEDlicht Nederland draagt het initiatief een warm hart toe en is er trots op dat zij hier haar bijdrage aan kan leveren, welke fysiek behartigd wordt door onze collega Jan Wassink.

In onderstaand filmpje krijgt u een kleine impressie over de uitvoering van dit prachtige initiatief.

Tevens kunt in onderstaande flyer aanvullende informatie vinden omtrent het project FC Twente 'Scoren met Werkgevers'.

Introductie NU-LED

NU-LED ingebouwd in Hollandse KapOp de Dag van de Openbare Ruimte in Houten was hij voor het eerst te aanschouwen; de NU-LED

Intensieve samenwerking tussen De NOOD Group en LEDlicht Nederland hebben geleid tot een sublieme led oplossing in een door vakmanshanden geschapen lantaarn. Vanwege de waterdichte constructie (IP65) van de NU-LED is het zowel geschikt voor de inbouw in nieuwe lantaarns alsook in de oudere, al jaren dienstdoende, exemplaren.

De NU-LED is standaard dim- en regelbaar middels diverse systemen. Daarnaast zijn er allerlei opties met betrekking tot de reflector en het koperen koelelement.

Specificatie

Productnaam NU-LED
Lichtkleur led 2.700 K
Levensduur led (L70) 50.000 uur
Voltage 230 Volt AC
Maximaal systeem vermogen 75 Watt (instelbaar)
Maximale lichtstroom led 7.000 lumen
Power Factor 0,98

Afbeeldingen

Lees meer...

Samenwerking LEDlicht Nederland en Duurzaam Zeeuws Licht

Logo Duurzaam Zeeuws Licht (DZL)Nieuw initiatief in verduurzaming Openbare Verlichting

MIDDELBURG. Donderdag 29 juni hebben LEDlicht Nederland en Duurzaam Zeeuws Licht (DZL) een overeenkomst getekend in Middelburg. Met het tekenen van de overeenkomst wordt Duurzaam Zeeuws Licht exclusief distributeur van de LEDserts van LEDlicht Nederland.

LEDlicht Nederland heeft bijzondere LED-modules ontwikkeld ter vervanging van de bestaande PLL- lichtbronnen die in heel veel zogenaamde ' kegel armaturen' van diverse fabricaten voorkomen.

De omwisseling is in zeer korte tijd te realiseren (binnen 2 minuten) en het verschil qua lichtbeeld met de originele lichtbron is niet waarneembaar. De led-modules zijn leverbaar met een breed scala aan montageplaten, waardoor ze voor nagenoeg alle typen en soorten kegel armaturen geschikt zijn.Ondertekening Gard van Hoof en Jan Wassink

Voor gemeentes en andere beheerders van openbare ruimte kent het toepassen van de led-modules vele voordelen: ca. 50% besparing op energie en daarmee besparing op CO2-uitstoot, lagere onderhoudskosten, hergebruik bestaande armaturen en minder onderhoudskosten.

De productie van de LED-modules vindt plaats in Nederland, waarbij waar zoveel mogelijk "sociaal zwakkeren" worden ingezet. Dit past uitstekend in de strategie van Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen welke beide partijen hoog in het vaandel dragen.

Lees meer...

Brochure PactMVO

Voorzijde brochure imPact van MVO 2011Onlangs is de nieuwe brochure uitgekomen van Pact MVO Hengelo met de titel 'De imPact van MVO'. In het boekje is alles te vinden over het Pact, maar ook over de manier hoe ondernemers binnen hun eigen bedrijven, invulling geven aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ook over LEDlicht Nederland en haar visie is een artikel te vinden in de brochure. Meer informatie over PactMVO Hengelo, vind u op haar website.

De brochure zelf, kunt u onderstaand downloaden.

Preferred supplier Groupe Pierre & Vacances

Logo Groupe Pierre & VacancesMet gepaste trots willen wij op deze plek kenbaar maken dat LEDlicht Nederland per 1 januari 2011, Preferred supplier is van Groupe Pierre & Vacances waar, onder andere, het merk Center Parcs maar ook vele andere toe behoren.

Koploper op gebied van vakantieverhuur sinds ruim 40 jaar, de groep Pierre & Vacances Center Parcs biedt het ruimste aanbod aan bestemmingen in Europa; voor alle soorten verblijven of vakanties, met z'n tweeën, met het gezin of met vrienden, voor elk wat wils en voor ieder budget. Van een eenvoudig gemeubileerd appartement tot hotelservice van topklasse, u vindt onmiddellijk het type accomodatie en verblijf dat u zoekt tussen de 9 merken residences en hotels die de groep u vandaag de dag te bieden heeft. En dat op meer dan 350 bestemmingen.

Het preferred supplierschap betreft producten voor:

 • Algemene led verlichting voor Market Dome, Aqua Mundo, hotels, bungalows, appartementen;
 • Led terreinverlichting ( nieuw en ombouw );
 • Aanlichten kunstwerken en andere objecten;
 • Zonne-energie ten behoeve van verlichting;
 • Productontwikkeling op gebied van verlichting;
 • Energie- en duurzaamheidsadvies op het gebied van verlichting.

Thales WM-familie veertig jaar een succes

Logo ThalesOver het algemeen zijn wij er het bedrijf niet naar om breed uit te meten wie onze opdrachtgevers zijn en welke projecten er gedaan worden. Graag maken wij in dit geval een uitzondering.

Veertig jaar geleden verkocht Thales Nederland (toen nog Signaal) voor het eerst de WM-20, het eerste systeem dat een rondzoek- en volgradar combineerde.

Dit concept bleek een enorm succes: wereldwijd zijn maar liefst 350 ‘bolletjes' verkocht. Dit succes werd gevierd tijdens de beurs Euronaval, die oktober vorig jaar in Parijs plaatsvond. Voor deze gelegenheid werd de bol omgebouwd tot een tentoonstellingsobject, inclusief ronddraaiende onderdelen en verlichting.

De verlichting is door LEDlicht Nederland geleverd en gemonteerd. Het geheel is uitgevoerd in RGB ledverlichting welke, aangestuurd door de DMX-controller, verschillende lichtpatronen laat zien in de bol. Daarnaast vindt aanstraling van de schotel plaats middels MR-16 spots.

Lees meer...

Samenwerking met SWB Groep en Allerzorg Werkt

Samenwerkingsovereenkomst_met_SWB_Groep_en_Allerzorg_Werkt

Logo_SWB_Groep
Logo_Allerzorg

Blij en verheugd zijn we nu de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de SWB Groep en Allerzorg Werkt een feit is. Een overeenkomst waar intenties zijn vastgelegd en doelstellingen zijn gedefinieerd.

Primair draagt de SWB zorg voor de assemblage van producten voor LEDlicht Nederland en worden montage- en installatiewerkzaamheden uitgevoerd door AllerZorg Werkt. Het overall projectmanagement is in handen van LEDlicht Nederland.

Wij zijn er stellig van overtuigd dat de samenwerking aan een ieder ten goede komt.

Aangesloten bij Pact MVO Hengelo

Logo_PactMVO_HengeloPactMVO Hengelo

Op initiatief van de gemeente Hengelo is in 2007, in het kader van het gemeentelijk project Sociale Economie, het Pact Maatschappelijk Verantwoord Ondernemend Hengelo gelanceerd.

Waar staan de deelnemers voor?

Onze overtuiging: de kwaliteit van de lokale samenleving wordt beïnvloed door het samenspel van bedrijven, maatschappelijke organisaties, media, burgers en overheid. Als deelnemer aan Pact MVO Hengelo vinden wij het van belang de gezamenlijke invloed actief en positief in te zetten, ten gunste van die samenleving.

Vanuit Pact MVO Hengelo zetten alle deelnemende organisaties zich in een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de lokale samenleving en sociaal rendement en duurzaamheid te realiseren. En of dat nou een grote of kleine bijdrage is; het feit dát er een bijdrage wordt geleverd, daar gaat het om.

LEDlicht Nederland en PactMVO

Lees meer...

Earth hour : zin of onzin ?

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver; voor de 60e keer is aandacht besteed aan ons energieverbruik en dan met name die van verlichting. Deze traditie word ook wel Earth hour genoemd. Eén ding is zeker; de media heeft er altijd veel aandacht voor. Ook in een programma als Pauw & Witteman is er over gesproken. De mening over het initiatief van de gasten liep nogal uiteen: Peter R. de Vries vond het nogal onzinnig en Ramses Nasir dacht dat hij het wel ging vergeten.

Wij van LEDlicht Nederland ondersteunen Earth hour van harte. Mooi moment om jaarlijks even stil te staan bij onze levensstijl qua verlichting. Natuurlijk is het symboliek en schieten we er per saldo qua energieverbruik niet echt veel mee op, dus wat dat betreft heeft De Vries wel gelijk. Bewustwording en reflectie is echter ook belangrijk, zo denken wij.

Het gros van de aandacht in de media is te zien in de vorm van foto's en filmpjes van wereldwijd bekende gebouwen en plaatsen waar het licht gedoofd word. Onze vraag hierbij is: kunnen we de verlichting van, met name, die gebouwen niet gewoon uitlaten? We hebben het in ons dagelijks leven niet nodig, het draagt niet bij aan de veiligheid en de vogels hebben er last van.

Lees meer...

Logo LEDlicht Nederland

Logo LEDlicht NederlandOf het breaking news is, dat kan betwijveld worden, maar het feit is wel dat vandaag officieel het LEDlicht Nederland beeldmerk haar intrede heeft gedaan. En daar zijn we uitermate trots op!

Het beeldmerk staat voor de mens; de blije mens die breekt met de sleur en het allerbeste voor heeft met de aarde waarop hij leeft, maar ook met alle andere bewoners . De aarde die er groen, in plaats van grijs en grouw uitziet. Een aarde ook, die bewoners heeft die dat wat men nodig heeft na gebruik op een duurzame manier recycled.

LEDlicht Nederland : voor mens en planeet.

Opslaan
Gebruikersvoorkeuren cookies
Onze website gebruikt cookies (alleen) om een optimale gebruiksvriendelijkheid te garanderen. Afwijzen van de cookies kan de gebruiksvriendelijkheid negatief beinvloeden.
Alles accepteren
Alles afwijzen
Meer info
Analytics
Tools om het gebruik en effectifiteit van onze website te analyseren.
Google Analytics
Geen probleem!
Afwijzen