Vraag en antwoord

IK-Klasse armaturen

Om de mate van slagvastheid van producten te kunnen vergelijken en staven is een klassificatie opgesteld en vastgelegd in de EN62262 normering. De IK-klasse staat voor de mate van slagvastheid van een product. Deze waarde geeft aan in hoeverre een armatuur bestand is tegen mechanische schokken. Praktisch betekent dit dat na een schok wel enige vervorming van het product mag optreden, maar defecten, onveilige situaties en aantasting van de opgegeven IP-codes zijn niet toegestaan.

De meest gebruikte IK-klassen zijn:

IK-02

Weerstand tegen schokken van 0,2 Joule => Standaard slagvastheid, bijvoorbeeld een standaard armatuur of behuizing. Voor normaal gebruik en omstandigheden.

IK 07

Bestand tegen schokken van 2 Joule => Versterkt armatuur, bijvoorbeeld een armatuur met een afscherming zoals de DockLight straat verlichting. Deze klasse is veel voorkomend bij producten die in de openbare ruimte worden toegepast.

IK-10

Weerstand tegen zware schokken van 20 Joule => Vandalismebestendig armatuur, bijvoorbeeld ons Knipoog armatuur. Toe te passen in de openbare ruimte, daar waar de delen berikbaar zijn voor publiek of daar waar byzondere weersomstandigheden te verwachten zijn.