Led in de media

Aan led verlichting en het gebruik daarvan wordt veelvuldig aandacht besteed in de media. Op deze pagina's is een selectie te vinden van de meest opvallende berichten.

Klassieke lantaarnpalen met led

Cover Ledmagazine december 2018Onlangs verscheen een leuk artikel in Ledmagazine over onze partner op het gebied van klassieke verlichting: DE NOOD.

DE NOOD uit Middelburg (Zeeland) is marktleider in de ontwikkeling en productie van klassieke armaturen en lantaarnpalen.

Daarmee bedient het een nichemarkt. Maar ook die is volop in beweging als gevolg van de led-revolutie. Traditionele lichtbronnen worden vervangen, nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd.

De werkwijze van DE NOOD verschilt daarbij radicaal van die van de grote lichtfabrikanten. ‘Bij ons is het armatuur het vaste uitgangspunt, niet de lichtbron en aansturing’, aldus commercieel directeur Thomas Akveld.

Download en lees het volledige artikel 'Het behoud en reproduceren van historisch erfgoed staan centraal' via onderstaande link

 

 

Verlicht marktplein Hengelo

Ze staan er gekleurd op, de bronzen beren op de Markt. Dankzij de nieuwe 'belevingsverlichting'. Onlangs zijn de lichtmasten aan weerszijden van het plein voorzien van speciale ledlampen.

Beren Marktsplein Hengelo

Het licht kan verschillende kleuren aannemen. De standaardkleur is wit, maar daar kan naar hartenlust mee gevarieerd worden. Zelfs op maat gesneden voor een bepaald evenement. Bijvoorbeeld oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag.

Met de nieuwe verlichting, van het Hengelose bedrijf LEDlicht Nederland, wil de gemeente een extra impuls geven aan de sfeer in de binnenstad. Maar ook levert de nieuwe verlichting een bijdrage aan de veiligheid. Bij een calamiteit of een opstootje kan de politie de lichtsterkte verhogen, zodat alles en iedereen op het plein goed zichtbaar is. De gemeente en de politie kunnen de verlichting bedienen met een speciale app op de mobiele telefoon.

Bron: TC Tubantia dd. 24 mei 2017

 

Indirecte led oplossing met SON lichtkleur

NU-LED 2.000K SON in De Nood lantaarnOnlangs heeft DE NOOD Group de eerste armaturen geleverd binnen de gemeente Eersel die zijn voorzien van een led module met lichtkleur 1.850 Kelvin en een lichtopbrengst van 3.000 lumen. Revolutionair detail is dat de lichtkleur rechtstreeks vanuit de led wordt bereikt en niet vanuit een kleurenfilter of RGBW-oplossing.

DE NOOD kreeg de opdracht om een armatuur te ontwerpen met een led oplossing die aansluit bij de huidige armaturen met oranje SON-verlichting. De led module die door LEDlicht Nederland is ontwikkeld bestaat uit een indirecte lichtbron op de bodem van het armatuur die is voorzien van een fraai vormgegeven koelelement en is gespoten in de kleur van het armatuur. De lichtbron is voorzien van een zogenaamde tube (een kunststof opzetstuk die dankzij de vormgeving het idee geeft dat er een traditionele lichtbron in het armatuur is geplaatst).

De led module benadert zonder filter de kleur van traditionele SON-verlichting, maar geeft een beter lichtbeeld op het wegdek dankzij een betere kleurherkenning (85) en een meer heldere uitstraling. Het rustige lichtbeeld geeft geen afleiding op de rijbaan en een goede rijbaanbegeleiding. De modules zijn met name geschikt voor gebruik in een centrum of dorpskern en daarnaast toepasbaar in straten waar meer verkeer aanwezig is.

Bewoners en deskundigen zijn verrast door het fraaie eindresultaat.

Bron: verlichting.nl

 

1e led verlichte zwemzaal Twente

Twentebad bespaart 75% energie: 1e compleet led verlichte zwemzaal in Twente

Het is niet de grootste, maar het instructiebad van het Twentebad is binnen een week wel de eerste volledig met led verlichte zwemzaal in Twente. Led is duurzamer, goedkoper en gezelliger.

Instructiebad van het TwentebadDe gemeente Hengelo en het Twentebad hechten waarde aan het verminderen van CO2-uitstoot en aan duurzame investeringen met als doel energievermindering en besparing op onderhoud. Zo is het Twentebad twee jaar geleden, samen met het Hengelose bedrijf LEDlicht Nederland, begonnen met het vervangen van alle bestaande onderwaterverlichting door led verlichting. Dit jaar is de oude glijbaan verlichting, die bestond uit zeven grote lampen, vervangen door één led lichtlijn.

Volgende stap

Deze week wordt de volgende stap gezet met de duurzame lichtbronnen. De verlichting in het instructiebad wordt volledig vervangen door led. Onder water komen zeven led lampen en alle tl-armaturen aan de plafonds worden vervangen door dimbare led lichtlijnen.

De lampbollen aan de pilaren worden verwijderd. Als het goed is duren de werkzaamheden één week.

Enorme energiebesparing

Lees meer...

 

Pastoriestraat heeft primeur

Vorige week donderdag is weer een ambitie afgevinkt van Pastoriestraat 3.0 met de ingebruikname van de nieuwe openbare verlichting. Het resultaat van een goede samenwerking tussen ondernemers en Gemeente

De bestaande openbare verlichting in de Pastoriestraat is vervangen door in het straatbeeld passende klassieke, doch strakke, lantaarns. Deels op lichtmasten, maar grotendeels op wandarmen waardoor er zo weinig mogelijk obstakels zijn. De lantaarns zijn voorzien van led modules die, naast een warm witte lichtkleur, alle kleuren van de regenboog kunnen genereren. De aansturing hiervoor is draadloos gerealiseerd zodat de bestrating verder niet open gehaald hoefde te worden voor het aanbrengen van extra bedrading. Tot zover moderne en duurzame oplossingen maar inmiddels redelijk gangbaar.

Uniek is dat de ondernemers in het gebied zelf, zonder tussenkomst van anderen, kunnen kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde lichtscenario’s. Selectie gaat via een speciale app (SmartCity Control) door simpelweg op één van de acht knoppen te drukken.

Achter de schermen staan veel meer scenario’s klaar, maar om het simpel en overzichtelijk te houden voor de gebruiker is aan de voorkant het aantal keuzes beperkt. Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen al dan niet ad hoc, andere programma’s gekoppeld worden aan de knoppen. Bijvoorbeeld een carnavals programma tijdens de verlichte optocht, oranje in koningsnacht, rood/wit/blauw op bevrijdingsnacht of rood als FC Twente weer kampioen is.

Daarnaast is uniek dat handhaving en politie een eigen app (SafetyControl) hebben waarmee de verlichting met één druk op de knop, zonder tussenkomst van de meldkamer, ingesteld kan worden op vel wit licht. Met beide app’s is bijna een jaar proefgedraaid op het Hengelose marktplein. Samen met de gebruikers zijn daarbij verbeterpunten vastgesteld en inmiddels doorgevoerd. Co-creatie zoals het bedoeld is.

Verder is bijzonder dat de ondernemers ervoor hebben gekozen om in plaats het aanbrengen van grondspots voor aanschijnen van de bomen, de verlichting te laten integreren in de nieuwe straatverlichting. Kosten voor beheer en onderhoud worden hierdoor verminderd.

Al met al een veelzijdig project dat, op dit moment nog, uniek is in Nederland. Inmiddels zijn in andere steden ook vergelijkbare projecten opgestart, maar zoals gemeente, ondernemers en leveranciers hier gezamenlijk zijn opgetrokken, dat zie je bijna nergens.

Uitvoer van het plan was in handen van LEDlicht Nederland en is in nauwe samenwerking gerealiseerd met Dynniq, Karels Buitenverlichting, Enexis, de ondernemers aan de Pastoriestraat en de Gemeente Hengelo

 

Smart Grid in Breda

Een lantaarnpaal zorgt voor licht in de straat als het donker is? Zooo 2002. Want een lantaarnpaal kan tegenwoordig zoveel meer. De Willemstraat is klaar voor de slimme paal.

Smart Grid wordt het genoemd, de infrastructuur die het internet of things naar de straat haalt. De Willemstraat is sinds de opknapbeurt die gekoppeld is aan het nieuwe station slim.

Impressie Willemstraat Breda

Dus kunnen bedrijven met goede ideeën zich melden voor toepassingen. “Maar het moet wel functioneel zijn”, stelt wethouder Boaz Adank. Want je kunt alles wel willen meten en weten, maar wat ga je met die info doen? “Het moet wel functioneel zijn. Sensoren die meten hoe en hoeveel er door de straat gewandeld en gereden wordt.” Het monitoren van verkeer is legitiem, gegevens worden altijd anoniem gemaakt, aldus de wethouder.

Als de hele stad zo slim zou zijn biedt dat mogelijkheden. “Je zou verkeer kunnen laten omrijden als ergens drukte wordt geconstateerd”, beaamt Adank. Maar de palen zouden meer kunnen dan alleen tellen. “De luchtkwaliteit meten bijvoorbeeld, maar nog veel meer.”

Lees meer...

 

Landelijke subsidieregeling energiemaatregelen sportclubs

Logo RijksoverheidSportverenigingen die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen en aangesloten zijn bij NOC*NSF kunnen volgend jaar rekenen op een subsidie van 30% van de totale investering.

Als de vereniging eerst een energieadvies laat maken wordt de subsidie met € 500 verhoogd. De subsidie is beschikbaar voor investeringen die hoger uitvallen dan € 3.000 met een subsidieplafond van € 125.000 per jaar.

Dat staat in de nieuwe subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties die op 1 september jongstleden is gepubliceerd. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook wordt het mogelijk voor verenigingen om bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling te krijgen voor een lening waarmee zij de investering kunnen doen.

Led verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers

Deze regeling heeft als doel energiebesparende maatregelen en duurzame energie te stimuleren bij sportaccommodaties. Voor de gemiddelde sportvereniging is de energierekening zo’n 10 tot 20% van de begroting. Hier is vaak een forse winst te behalen door de juiste energie besparende maatregelen te treffen. De aanvragers kunnen daarom subsidie aanvragen voor tal van maatregelen zoals led verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers. Maatregelen die in aanmerking kunnen komen voor subsidie staan op de maatregellijst. Deze bevat een opsomming van maatregelen op het gebied van verlichting, verwarming en ventilatie, water, bouwkundige maatregelen en duurzame energieopwekking.

Lees meer...

 

Losser bekijkt mogelijkheden energiebesparing

Logo Gemeente LosserPERSBERICHT

Losser, 15 mei 2012

LED-verlichting aan Bredenhorst

De gemeente Losser hecht waarde aan het verminderen van CO2-uitstoot én aan het scheppen van werkgelegenheid van de maatschappelijk zwakkeren in de samenleving. De combinatie van deze twee doelstellingen heeft geleid tot een bijzonder proefproject: LED-lampen die door WAjongeren in Losserse lantaarnpalen gemonteerd worden.

Binnenkort zullen de lantaarnpalen aan de Bredenhorst in Losser door het Twentse bedrijf LEDlicht Nederland van LED-units voorzien worden. Dit bedrijf maakt voor de assemblage van het gros van haar producten gebruik van de sociale werkplaats. Voor de montage worden jongeren met een beperking ingezet. Voor de Bredenhorst is gekozen omdat het een afgesloten straatje is dat dicht bij de nieuwe fase van de Saller ligt. Daardoor kan de gemeente de lichtopbrengst van de verschillende lampen goed met elkaar vergelijken. Aan de Bredenhorst worden geen nieuwe armaturen geplaatst. In de bestaande lantaarnpalen worden alleen nieuwe lampen en bijbehorende elektronika aangebracht. Op deze wijze wordt niet alleen aanzienlijk bespaard op de exploitatiekosten en CO2-uitstoot, maar hoeft er ook niet geïnvesteerd te worden in nieuwe armaturen. Het oude materiaal wordt vanzelfsprekend gerecycled. En daarmee wordt het milieu dus op twee manieren ontzien.

Lees meer...