Led in de media

Aan led verlichting en het gebruik daarvan wordt veelvuldig aandacht besteed in de media. Op deze pagina's is een selectie te vinden van de meest opvallende berichten.

Smart Grid in Breda

Een lantaarnpaal zorgt voor licht in de straat als het donker is? Zooo 2002. Want een lantaarnpaal kan tegenwoordig zoveel meer. De Willemstraat is klaar voor de slimme paal.

Smart Grid wordt het genoemd, de infrastructuur die het internet of things naar de straat haalt. De Willemstraat is sinds de opknapbeurt die gekoppeld is aan het nieuwe station slim.

Impressie Willemstraat Breda

Dus kunnen bedrijven met goede ideeën zich melden voor toepassingen. “Maar het moet wel functioneel zijn”, stelt wethouder Boaz Adank. Want je kunt alles wel willen meten en weten, maar wat ga je met die info doen? “Het moet wel functioneel zijn. Sensoren die meten hoe en hoeveel er door de straat gewandeld en gereden wordt.” Het monitoren van verkeer is legitiem, gegevens worden altijd anoniem gemaakt, aldus de wethouder.

Als de hele stad zo slim zou zijn biedt dat mogelijkheden. “Je zou verkeer kunnen laten omrijden als ergens drukte wordt geconstateerd”, beaamt Adank. Maar de palen zouden meer kunnen dan alleen tellen. “De luchtkwaliteit meten bijvoorbeeld, maar nog veel meer.”

Lees meer...

 

Landelijke subsidieregeling energiemaatregelen sportclubs

Logo RijksoverheidSportverenigingen die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen en aangesloten zijn bij NOC*NSF kunnen volgend jaar rekenen op een subsidie van 30% van de totale investering.

Als de vereniging eerst een energieadvies laat maken wordt de subsidie met € 500 verhoogd. De subsidie is beschikbaar voor investeringen die hoger uitvallen dan € 3.000 met een subsidieplafond van € 125.000 per jaar.

Dat staat in de nieuwe subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties die op 1 september jongstleden is gepubliceerd. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook wordt het mogelijk voor verenigingen om bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling te krijgen voor een lening waarmee zij de investering kunnen doen.

Led verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers

Deze regeling heeft als doel energiebesparende maatregelen en duurzame energie te stimuleren bij sportaccommodaties. Voor de gemiddelde sportvereniging is de energierekening zo’n 10 tot 20% van de begroting. Hier is vaak een forse winst te behalen door de juiste energie besparende maatregelen te treffen. De aanvragers kunnen daarom subsidie aanvragen voor tal van maatregelen zoals led verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers. Maatregelen die in aanmerking kunnen komen voor subsidie staan op de maatregellijst. Deze bevat een opsomming van maatregelen op het gebied van verlichting, verwarming en ventilatie, water, bouwkundige maatregelen en duurzame energieopwekking.

Lees meer...

 

Losser bekijkt mogelijkheden energiebesparing

Logo Gemeente LosserPERSBERICHT

Losser, 15 mei 2012

LED-verlichting aan Bredenhorst

De gemeente Losser hecht waarde aan het verminderen van CO2-uitstoot én aan het scheppen van werkgelegenheid van de maatschappelijk zwakkeren in de samenleving. De combinatie van deze twee doelstellingen heeft geleid tot een bijzonder proefproject: LED-lampen die door WAjongeren in Losserse lantaarnpalen gemonteerd worden.

Binnenkort zullen de lantaarnpalen aan de Bredenhorst in Losser door het Twentse bedrijf LEDlicht Nederland van LED-units voorzien worden. Dit bedrijf maakt voor de assemblage van het gros van haar producten gebruik van de sociale werkplaats. Voor de montage worden jongeren met een beperking ingezet. Voor de Bredenhorst is gekozen omdat het een afgesloten straatje is dat dicht bij de nieuwe fase van de Saller ligt. Daardoor kan de gemeente de lichtopbrengst van de verschillende lampen goed met elkaar vergelijken. Aan de Bredenhorst worden geen nieuwe armaturen geplaatst. In de bestaande lantaarnpalen worden alleen nieuwe lampen en bijbehorende elektronika aangebracht. Op deze wijze wordt niet alleen aanzienlijk bespaard op de exploitatiekosten en CO2-uitstoot, maar hoeft er ook niet geïnvesteerd te worden in nieuwe armaturen. Het oude materiaal wordt vanzelfsprekend gerecycled. En daarmee wordt het milieu dus op twee manieren ontzien.

Lees meer...

 

Facilitair managers en verlichting

Logo AgentschapNLIn het najaar van 2010 werd een pilot op het gebied van verlichting binnen de utiliteitsbouw door Agentschap NL ingezet met facilitair managers van diverse organisaties (genaamd Taskforce Verlichting) om inzicht te krijgen in de succes- en faalfactoren bij de overstap naar energiezuinige verlichting.

Uit de pilot blijkt onder meer dat het enorme besparingspotentieel op het gebied van verlichting in de utiliteitsbouw beter kan worden benut door enerzijds projectmatig naar verlichting te kijken en anderzijds niet te lang in de voorbereiding te blijven hangen.

De resultaten zijn vastgelegd in een document.

Bron: agentschapnl

 

Indirecte led oplossing met SON lichtkleur

NU-LED 2.000K SON in De Nood lantaarnOnlangs heeft DE NOOD Group de eerste armaturen geleverd binnen de gemeente Eersel die zijn voorzien van een led module met lichtkleur 2.000 Kelvin en een lichtopbrengst van 3.000 lumen. Revolutionair detail is dat de lichtkleur rechtstreeks vanuit de led wordt bereikt en niet vanuit een kleurenfilter of RGBW-oplossing.

DE NOOD kreeg de opdracht om een armatuur te ontwerpen met een led oplossing die aansluit bij de huidige armaturen met oranje SON-verlichting. De led module die door LEDlicht Nederland is ontwikkeld bestaat uit een indirecte lichtbron op de bodem van het armatuur die is voorzien van een fraai vormgegeven koelelement en is gespoten in de kleur van het armatuur. De lichtbron is voorzien van een zogenaamde tube (een kunststof opzetstuk die dankzij de vormgeving het idee geeft dat er een traditionele lichtbron in het armatuur is geplaatst).

De led module benadert zonder filter de kleur van traditionele SON-verlichting, maar geeft een beter lichtbeeld op het wegdek dankzij een betere kleurherkenning (85) en een meer heldere uitstraling. Het rustige lichtbeeld geeft geen afleiding op de rijbaan en een goede rijbaanbegeleiding. De modules zijn met name geschikt voor gebruik in een centrum of dorpskern en daarnaast toepasbaar in straten waar meer verkeer aanwezig is.

Bewoners en deskundigen zijn verrast door het fraaie eindresultaat.

Bron: verlichting.nl

 

1e led verlichte zwemzaal Twente

Twentebad bespaart 75% energie: 1e compleet led verlichte zwemzaal in Twente

Het is niet de grootste, maar het instructiebad van het Twentebad is binnen een week wel de eerste volledig met led verlichte zwemzaal in Twente. Led is duurzamer, goedkoper en gezelliger.

Instructiebad van het TwentebadDe gemeente Hengelo en het Twentebad hechten waarde aan het verminderen van CO2-uitstoot en aan duurzame investeringen met als doel energievermindering en besparing op onderhoud. Zo is het Twentebad twee jaar geleden, samen met het Hengelose bedrijf LEDlicht Nederland, begonnen met het vervangen van alle bestaande onderwaterverlichting door led verlichting. Dit jaar is de oude glijbaan verlichting, die bestond uit zeven grote lampen, vervangen door één led lichtlijn.

Volgende stap

Deze week wordt de volgende stap gezet met de duurzame lichtbronnen. De verlichting in het instructiebad wordt volledig vervangen door led. Onder water komen zeven led lampen en alle tl-armaturen aan de plafonds worden vervangen door dimbare led lichtlijnen.

De lampbollen aan de pilaren worden verwijderd. Als het goed is duren de werkzaamheden één week.

Enorme energiebesparing

Lees meer...

 

Zuinige ledlichten in lantaarnpalen

Logo Gemeente HengeloIn TC Tubantia verscheen op 24 december onderstaande artikel. Op zich geen wereldnieuws, maar we zijn razend trots op het feit dat we in onze eigen stad Hengelo ook mogen bijdragen aan een beter milieu en aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral als het gaat om onze strategische partners van Allerzorg Werkt! en de SWB groep.

Zuinige ledlichten in lantaarnpalen

Ruim veertig lantaarnpalen aan de Grundellaan en de Breukersweg zijn gisteren voorzien van nieuwe, zuinige ledverlichting. Volgens Jan Wassink van het Hengelose LEDlicht Nederland is dit nieuw in Hengelo.

Zijn bedrijf gaat ook de nieuwe wijk Medaillon van deze verlichting voorzien. Hij werkt daarbij samen met de Hengelose vestiging van re-integratiebedrijf AllerZorg Werkt!, dat enkele medewerkers levert.

De bedrijven werken vaker samen en hebben daartoe een joint venture opgericht. Zo installeerden ze ledverlichting bij Eaton, Thales Nederland en bij Saxion Hogescholen in Enschede.

 

Stimuleringsregeling Duurzame Energie

Logo RijksoverheidDe nieuwe Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie gaat 1 juli 2011 van start. Voor de regeling is dit jaar 1,5 miljard euro beschikbaar, schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. De extra duurzame energie die daardoor kan worden opgewekt, staat gelijk aan het stroomverbruik van 400 duizend huishoudens.

"Olie, gas en kolen raken ooit op," aldus minister Verhagen. "Daarom stimuleren we het opwekken van duurzame energie. Dat doen we op een manier die per bijgelegde euro ook zoveel mogelijk duurzame energie oplevert."

Openstelling in stappen

De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is gericht op bedrijven, niet op particulieren. De regeling wordt stapsgewijs opengesteld. Voor elke vorm van duurzame energie geldt een maximumbijdrage per opgewekte kilowattuur. Bij elke volgende stap wordt deze bijdrage verhoogd. De actuele elektriciteitsprijs wordt steeds van de bijdrage afgetrokken.

Zo kunnen de goedkoopste vormen van duurzame energie het eerst profiteren van de regeling. Als het jaarlijkse budget is opgebruikt, wordt geen subsidie meer toegekend.

Innovatie

Bedrijven die innovatieve projecten willen uitvoeren met relatief dure vormen van energie, zoals getijde-energie, grote zonne-installaties, elektriciteit uit geothermie en wind op zee krijgen toegang tot de vrije categorie. Projecten in deze categorie kunnen aanspraak maken op een hogere maximumbijdrage per kilowattuur.

Lees meer...